Filmhistoria: Charlie Chaplin

 

En av giganterna inom filmens historia är Charlie Chaplin. Det går inte att hoppa över att nämna honom när man diskuterar film. Bland annat var han en av de få skådespelare som klarade av övergången från stumfilm till ljudfilm. Den första filmen där man får höra hans röst var Moderna Tider, som ändå räknas till stumfilmskategorin då de inte pratar speciellt mycket. Nästa film som verkligen hade tagit klivet över till ljudfilmerna var Diktatorn, kanske Chaplins mest kända och viktigaste film. Den visades 1940, i en känslig tid för Europa mellan världskrigen.

The_Tramp_EssanayChaplins privatliv

Charlie Chaplin föddes i London 1889. Hans föräldrar var varietéartister så han fick tidigt inblick i teaterns värld. Som vuxen reste han till USA för att pröva sin lycka och det var här han började göra stumfilmer.

Chaplins privatliv var eventuellt något oroligt eftersom han var gift fyra gånger. Först gifte han sig 1918 med Mildred Harris, men äktenskapet varade bara i 3 år. Under den tiden hann paret få en son som dog redan som bebis.

Nästa äktenskap varade från 1924-1927, med Lita Grey, som var född i Hollywood. De två hade känt varandra sedan Lita var 12 år. Hon blev gravid vid 16 års ålder och de gifte sig, troligen mest för att de var tvungna enligt amerikansk lag, då Chaplin annars kunde ha blivit anklagad för att ha haft sex med minderårig. Han var själv 35 år gammal. De fick två söner tillsammans. Äktenskapet fungerade inte och Chaplin var borta på filmjobb så mycket han kunde. Till slut fick Lita nog av alla hans kvinnoaffärer och en svår skilsmässa och rättegång blev högintressant i media. Chaplin blev dömd att betala Lita en otroligt stor summa på 700 000 dollar 1927, som skulle gå till barnens uppehälle. Det var den största summan någon domstol hade dömt i ett skilsmässomål på den tiden.

Trots detta vågade så småningom Chaplin gifta sig en tredje gång, då med Paulette Goddard 1932. Detta äktenskap varade ända till 1942, men de fick aldrig några barn.Chaplin_The_Kid_2_crop

1943 gifte han sig för fjärde gången, med Oona O’Neill, dotter till den kände dramatikern Eugene O’Neill. Oona var då 18 år gammal medan Chaplin var 53 år. Oona ville bli skådespelerska och därigenom träffades de två. De fick hela 8 barn tillsammans, varav vissa själva hamnade i skådespelarbranschen, till exempel Geraldine Chaplin. De var gifta tills Charlie avled 1977 i Schweiz där han bosatt sig, eftersom USA inte välkomnande honom tillbaka när han reste därifrån 1952. Beslutet grundades på det som kallas McCarthy-eran, då USA maniskt sökte efter fiender till den amerikanska staten.

Chaplin arbetade hela tiden på sina filmer. Han hade stor framgång inom stumfilmen, men även inom ljudfilmen, men hann han inte göra lika många filmer då. Efter Diktatorn 1940 kom ännu en storfilm 1942, Guldfeber, och ytterligare ett par ljudfilmer men det dröjde längre mellan varje film nu. Diktatorn förbjöds i dåtidens Tyskland och i andra europeiska länder, men den blev en stor ekonomisk succé.