Välkommen till fantasyns underbara filmvärld!

 

Fantasy är stort!

Idag är fantasyfilm en stor genre och mycket populär. Det exploderade 2001 när den första Sagan om ringenfilmen kom. Dessförinnan fanns det flera fantasyfilmer, flera riktigt bra, men det stora tekniska Hobbitongenombrottet kom när Peter Jackson sjösatte det gigantiska projektet att filma Tolkiens ringentrilogi. I och med datateknikens utveckling kunde man göra mängder med avancerade animationer i datorn och man kunde filma så att hobbitar ser små ut i jämförelse med människor och alver, trots att skådespelarna givetvis var ungefär lika stora allihop. Idag har Jackson filmat de tre ringenböckerna plus utmejslat hela tre filmer ur boken som i tid utspelas före ringenhistorien, även om Tolkien endast skrev en bok. Filmerna heter The Hobbit: An Unexpected Journey, The Desolation of Smaug och The Battle of the Five Armies.

Tidiga fantasyfilmer

Tidigare filmer inom genren som är värda att nämna är till exempel Willow från 1988, där huvudrollen spelas av “Warwick Davies, som är kortvuxen och med i både Sagan om ringen, Harry Potterfilmerna, The Return of the Jedi, Narnia: Prins Caspian och Tv-sWarwick_Davis_interviewed_2erier som Merlin och The 10th Kingdo
m med flera. I alla dessa filmer eller serier spelar Davis dvärg eller andra små karaktärer, vilket visar att även en kortvuxen person kan göra en fantastisk filmkarriär. Det hade troligen inte skett om inte fantasygenren råkar vara välfylld med så olika typer av karaktärer att alla människor behövs.

En ännu tidigare film är Legend – Mörkrets härskare från 1985, faktiskt en av Tom Cruises tidiga huvudroller. Här ser man tydligt att tekniken inte är så utbyggd ännu, men ändå en trevlig film att se även idag.

Något inte många känner till är att det gjordes försök att filma en animerad version av Sagan om ringen redan 1978. Då användes en teknik som kallas rotoscoping, vilket innebär att filmen dels är tecknad, men där skådespelarna fick ha en tjock färg i ansiktet och på händer etc, för att försöka skapa en vision av tecknade men väldigt rörliga figurer. Projektet fullföljdes inte utan det är endast bok ett som finns filmad.

Framtiden för fantasy

Det finns ingen hejd på utvecklingen rent tekniskt och fortfarande finns mängder med fantasyböcker som inte någon valt att göra film av, så det finns otroliga möjligheter för filmmakarna att fortsätta utveckla genren och publiken lär aldrig tröttna på äventyr, magi, kärlek och att det goda alltid vinner på slutet.