Cast Away

Cast Away är en spännande film med Tom Hanks i huvudrollen. Tom Hanks spelar en man som jobbar på företaget Fed Ex, ett företag som skickar små och stora paket mellan olika platser. Han befinner sig ungefär mitt i livet och är duktig på logistik och att få olika saker att nå fram från ett ställe till ett annat. Men en dag på jobbet när han ska åka med två piloter i ett flygplan med flyg post, alltså air mail, så går någonting snett och planet kraschar i havet. Istället för att lyckas med att utvärdera flygplanet och logistiken så blir han ensam överlevande på en liten öde ö någonstans mitt i stilla havet. Cast Away är i mångt och mycket ett enmansdrama och en slags modern variant på boken Robinson Cruse.

Ensam på den öde ön får Tom Hanks rollfigur snart problem. Han behöver lära sig saker som att göra upp eld och fånga föda, det är han inget vidare på i början. Förutom sig själv, sina kläder och sin list samt alla råvaror som en öde ö har att erbjuda så har han lite andra saker att tillgå, nämligen lite prylar från fraktplanet som har spolat i land. Med dessa kan han å en något bättre livskvalitet på den helt öde ön. I början av filmen får han till exempel tag på en uppblåsbar flotte. Med den försöker han lämna ön relativt omgående, men det misslyckas verkligen. Den uppblåsbara gummibåten slår emot ett par vassa klippor och luften pyser snabbt ut så att den blir obrukbar.

Det som kanske lite oväntat blir en viktig sak för den strandade mannen i sin ensamhet är en volleyboll som ligger kvar i sin förpackning. Volleybollen är av märket Wilson. När Hanks karaktär använder volleybollen råkar det bli färg på den och färgen från hans hand bildar av en slump något som liknar ett ansikte. Helt ensam på en öde ö har man inte så mycket sällskap (eller täckning för mobiltelefoner). Därför bli volleybollen Wilson huvudkaraktärens enda “vän”. Bollen får namnet Wilson och blir den enda som Hanks karaktär pratar med under stora delar av filmen.

En annan sak som är ett problem för huvudpersonen är en smärtande tand. Behovet av akut tandvård är stort men någon sådan finns inte på ön och därför tar huvudpersonen saken i egna händer och använder en kokosnöt som han slår mot en slags hammare för att med oerhörd kraft helt enkelt slå loss en tand som annars kanske hade dragits ut. Det hade nog knappast fungerat på riktigt utan kanske snarare orsakat mer smärta, men i filmen gör det att tandvärken går över.

Filmen gör efter en stund ett ganska stort kliv tidsmässigt så den första halvan av filmen visar huvudpersonens första tid på ön. Under den andra halvan av filmen har det gått flera år och Hanks är mycket mer mager, solbränd och hans hår är blekt av solen. Hanks gick ner mycket i vikt inför rollen.