Filmen om Björn Borg

Filmen Borg handlar om det som har kommit att kallas för den klassiska Wimbledon-finalen, den mellan just Björn Borg och John McEnroe i tennis som skedde 1980. Borg har inför matchen chansen att bli historisk, för om han vinner finalen så blir han den första i världshistorien att vinna fem raka Wimbledon-titlar. Motståndet däremot är det tuffast tänkbara, nämligen John McEnroe, denna skandalomsusade spelare som vid detta tillfälle har blivit världstennisens nyaste stjärna. Alla de som sett matchen i verkligheten vet ju hur det hela slutade och man minns matchen som om det vore igår. Man tas verkligen tillbaka till 1980 och filmen är väldigt skicklig skildrad utav Janus Metz och han har verkligen fått fram spänningen i matchen. Trovärdigheten i tennismatchen är enorm.

Saker man ville se mer av

Skådespelarna i filmer känns perfekta, här spelar Shia LaBeouf rollen som John McEnroe och Sverrir Gudnason spelar huvudrollen. Något som man saknar i filmen är Borgs föräldrar, det känns lite märkligt, men kanske är det så att Björn var så pass självupptagen vid dessa år så ingen annan fick plats. En annan sak som man kan sakna i filmen är om Björns privatliv och det känns som om Ronnie Sandahl som står för manus hade behövt addera några fler scener där, till exempel mera scener med dåvarande fästmön Mariana Simionescu, här spelad av ingen mindre än Tuva Novotny. Man känner egentligen ingen som helst kemi här, det känns nästa som om kärleken tagit slut, detta trots att de har diskuterat att gifta sig. Men i övrigt är filmen lysande och ur sportslig synvinkel så får den toppbetyg. Är det rent av så att detta är världens mest kända tennismatch genom tiderna?

Björn Borgs uppväxt

Percy Rosberg var Björn Borgs tränare under första tiden och rollen togs senare över av Lennart Bergelin. Denne Bergelin som var en före detta elitspelare även han, följde med på Björns turneringar runt om i världen. Björn Borg tränade sitt slag väldigt mycket och alla känner väl igen historierna om att han slog bollar mot ytterdörrar och garageportar hemma i Södertälje. Under sin aktiva tid hade han en mycket god fysik som han kombinerade med uthållighet och styrka. Hans förmåga att täcka hela tennisbanan var något utöver det vanliga. Borg hade sin speciella stil när det kom till racketfattning, det var en slags tvåhandsfattning, något som kom att kallas för western-grepp, greppet var inte speciellt lämpat för volleyslag, men det gjorde inte så mycket eftersom Björns styrka att spela från baslinjen.