Filmen Jerry Maguire

De flesta av oss har troligtvis någon gång hört den ikoniska meningen “Show me the money!”. Citatet kommer från den än idag populära filmen Jerry Maguire om karaktären med samma namn. Jerry Maguire är en klassisk amerikansk dramakomedi om en sportagent som en dag får ett samvete. Jerry har allt en man kan tänkas vilja ha för att vara lycklig, en vacker fästmö och ett bra jobb samt den respekt som följer av det. Men plötsligt inser han att han vill ha mer utav livet. Efter ett offentligt uttalande får han sparken och beslutar sig för att starta upp ett eget företag. Jerrys tidigare protegé Bob Sugar gör allt han kan för att övertala Jerrys tidigare kunder att stanna kvar hos firman, medan Jerry självklart gör sitt bästa för få dem att se fördelarna med att följa med honom. Av alla de kunder han tidigare varit älskad av är det endast en som tror på honom.

Stora namn i huvudrollerna

I filmen får vi se Tom Cruise som den ambitiösa Jerry Maguire, Cuba Gooding Jr. som Rod Tidwell, den enda idrottsman som stannar med agenten, samt Renée Zellweger som Dorothy Boyd, Jerry Maguires assistent och så småningom också hans fru. Det är nämligen inte bara hans en gång så tacksamma kunder som försvinner när Jerry börjar om från början, så gör även hans fästmö Avery. Filmen gjorde succé när den gick upp på biograferna och spelade in 273 552 592 dollar, en enorm vinst eftersom inspelningen av filmen bara hade kostat 50 miljoner dollar. De tre skådespelarna gick efter den stora framgången vidare till ännu större roller och är idag välkända namn i de flesta hushåll. Bland annat kan vi se Renée Zellweger i rollen som Bridget Jones, en karaktär hon fått porträttera flera gånger om. Tom Cruise har vi bland annat fått se i de omtyckta “Mission Impossible” filmerna, men han figurerar även en hel del i media. Tom Cruise tiger om privatlivet, men det är ingen hemlighet att hans tro satt käppar i hjulet för relationen med dottern.

Onödigt men roligt vetande

Det är inte bara citatet “Show me the money” som återfinns på allas läppar. Vid ett tillfälle säger Renée Zellwegers karaktär till Tom Cruise “You had me at hello”. Båda citaten går att återfinna i AFI’s top 100 movie quotes. Frasen “Show me the money” uttalades från början av Tim MacDonald när han spelade i försvaret för Arizona Cardinals. Den korta meningen fick 2007 plats nummer 80 i tidningen Premiers lista över de bästa filmcitaten. Ytterligare minnesvärda citat och scener uppstår när Jerry får sparken. I filmen är det Bob Sugar som ger honom en delgivning av uppsägning, detta trots att Sugar var Jerrys protegé och alltså egentligen stod under honom. Bob Sugars karaktär är baserad på den verkliga sportagenten Drew Rosenhaus, en man känd för liknande fulspel som Bog Sugar uppvisar i filmen. Sugar spelades av Jay Mohr, en skådespelare känd för bland annat rollen som Professor Rick Payne i “Ghost Whisperer”.