Vikingar i filmer och serier

Vikingarna har fascinerat oss genom århundraden, men frågan är om de varit mer populära än nu? Tv-serien Vikings och filmen Thor har fått en ny skara att älska de nordiska sjöfararna och upptäcksresandena. Det finns ett stort urval av filmer att välja bland och vissa är mer kända än andra. Självklart är många skandinaviska filmproduktioner men även Hollywood har gjort en skara med vikingafilmer. Många av filmerna blandar fiktion med verklighet, kanske inte så konstigt eftersom vikingarna själv inte lämnade så mycket texter efter sig. Även vikingarnas gudar, asarna, förekommer i ett flertal filmer.

Vikingar på TV

populära Vikings som produceras av History Channel är kanske den mest lyckade serien som gått. Vi får följa med Ragnar Lodbrok (Lothbrok) och personerna kring honom. Även om serien bygger på äkta personer så är den långt ifrån autentisk. Exempelvis Rollo som är Ragnars bror i serien levde flera hundra år senare än Ragnar Lodbrok. Ragnar själv är en mystisk person och historikerna tror att det är flera personer som smält samman till en genom årens lopp. Ragnars söner däremot var verkliga kungar i den nordiska historien. Serien Vikings har många hängivna fanns och visas i flera länder. När en serie får en sådan genomslagskraft ökar intresset för den nordiska historien och de legendariska krigarna och sköldmöer.

Inspirerad av vikingar

Vikingarna inspirerar även fantasy-genren. Det är inte svårt att se att det är långhus eller bulhus av traditionella skånska byggvaror som varit inspiration i flera serier. Exempelvis i Game of Thrones möter vi Craster, vars hus och accessoarer starkt påminner om vikingarnas, dock inte levnadssättet att gifta sig med sina döttrar. I Sagan om Ringen finns Rhoan där husen ser ut som under vikingatiden. I de skandinaviska filmerna är det kanske framför allt Korpen-filmerna som varit stilbildande, men det finns även många andra filmer. Den Vite Vikingen som släpptes i början av 90-talet är sevärd och finns både som en längre version för tv och som film. Den vikingafilm som förmodligen dragit in mest pengar är filmen Thor, som handlar om åskguden och övriga asar som hamnar i dagens USA.