Filmer baserade på böcker

Filmer som är baserade på böcker är en kontroversiell fråga, i alla fall bland bokälskare. Å ena sidan har man möjlighet att se de karaktärer och den handling man älskar på vita duken, och få uppleva visuellt det man tidigare bara har upplevt i sitt huvud. Å andra sidan stämmer den visuella upplevelsen i filmen sällan överens med det man själv har föreställt sig, vilket gör att många fans till boken blir besvikna på filmen. Det finns dock självklart undantag, och för filmälskare (som inte nödvändigtvis tycker om att läsa) är filmer baserade på böcker ett fantastiskt sätt att få ta del av böckernas berättelser i ett medium man föredrar.

Ett flertal filmer de senaste åren baserar sig till exempel på populära bokserier för unga vuxna, som vanligtvis utspelar sig i någon form av postapokalyptisk värld eller alternativ verklighet. Divergent och Maze Runner är två exempel på detta, men den mest framgångsrika filmserien baserad på litteratur för unga vuxna är utan tvekan The Hunger Games. De fyra filmerna, The Hunger Games, Catching Fire, Mockingjay – Part 1 och Mockingjay – Part 2, baserar sig på en trilogi skriven av Suzanne Collins, med samma namn som filmerna. Liksom skaparna av Harry Potter-filmerna valde man att dela upp den sista boken i två filmer, något som vissa menar motiverades av ett större källmaterial, medan cyniker antagligen skulle säga att pengar låg bakom beslutet.

Det går självklart inte att tala om filmer baserade på böcker utan att nämna just Harry Potter. De sju böckerna skrivna av J.K. Rowling har gjort henne till en av de bäst säljande författarna i världen, och det var därför bara en tidsfråga innan någon ansökte om rättigheterna att göra film av hennes magiska trollkarlsvärld. Även Harry Potter-filmerna har nått enorma framgångar, och många filmälskare växte upp med filmerna på samma sätt som andra växte upp med böckerna. Bland bokälskarna går åsikterna isär om Harry Potter-filmerna, men det går inte att komma ifrån att det är den mest inkomstbringande filmserien genom tiderna, då den har dragit in 7,7 miljarder dollar i biljettintäkter i hela världen.

Även inom science fiction hittar man filmer baserade på böcker. Ett aktuellt exempel är The Martian, som baseras på boken med samma namn av Andy Weir. I filmen spelar Matt Damon en astronaut som av misstag blir kvarlämnad på Mars, och hans kamp för att överleva och ta sig hem igen. En filmälskare kan knappast undgå att märka att man i The Martian gör en tydlig referens till en annan filmserie baserad på böcker, nämligen Sagan om Ringen, skriven av J.R.R. Tolkien. Det handlar närmare bestämt om en referens till en scen i den första filmen i trilogin, där alvledaren Elrond håller ett hemligt rådslag för att bestämma ringens öde. När ledarna för NASA i The Martian håller ett hemligt möte döper de det till ”Project Elrond”, en referens till detta rådslag. Ytterligare en blinkning till Sagan om Ringen-filmerna är att det är Sean Beans karaktär som förklarar referensen. Sean Bean spelade naturligtvis Boromir i Sagan om Ringen, och var därför med i Elronds hemliga rådslag. Sagan om Ringen är för övrigt kanske den filmatisering av en bokserie som har störst stöd bland bokens fans. Om du själv vill visa ditt stöd, till Sagan om Ringen eller någon annan av dessa filmer, kan du till exempel trycka upp t-shirts med ditt budskap hos Medtryck.