Superhjältar på vita duken

Superhjältar i serier har fascinerat barn och vuxna i flera generationer, och ända sedan slutet av 1940-talet har vi kunnat uppleva vissa av våra favorithjältar i filmformat på vita duken, då den första filmen om Superman kom ut redan år 1948. Sedan slutet av 00-talet har vi dock fått minst en ny superhjältefilm om året, då framförallt Marvels hjältar en efter en har fått en egen film (eller två, eller tre).

Den första i raden av dessa var Iron Man, där Rober Downey Jr. spelade rollen som den genialiske uppfinnaren och miljonären Tony Stark, alias Iron Man, själv. Filmen hade premiär 2008, och gjorde så bra ifrån sig både i fråga om biljettintäkter och kritikernas recensioner att den blev starten på en kavalkad av superhjältefilmer som utspelar sig i Marvels universum, bland annat uppföljarna Iron Man 2 och Iron Man 3.

Samma år, år 2011, kom ytterligare två debutfilmer för ett par av Marvels superhjältar. Det handlade om Captain America och Thor, som syntes för första gången på vita duken i Captain America: The First Avenger respektive Thor. Av dessa två hade Thor premiär först. I denna film får vi möta en karaktär som både är bekant och obekant för en svensk publik, nämligen den nordiska guden Tor, fast i Marvels tappning. I filmen spelas halvguden och superhjälten (på Jorden i alla fall) Thor av Chris Hemsworth. Hemsworth har sedan repriserat rollen ibland annat Thor: The Dark World, och ytterligare en uppföljare, Thor: Ragnarok, kommer att ha premiär i november 2017.

Filmen som följde Thor i premiärlistan över superhjältefilmer var alltså Captain America: The First Avenger, där biobesökarna för första gången fick se Steve Rogers, alias Captain America, spelad av Chris Evans. Även denna film har fått två uppföljare med Captain America: The Winter Soldier och Captain America: Civil War.

Det som alla dessa tre hjältar har gemensamt är som sagt att de kommer från Marvels universum. Det har gjort att hjältarna också har mötts i ett flertal filmer, under samlingsnamnet Avengers. Den första Avengers-filmen, The Avengers, kom år 2012, och förutom Iron Man, Captain America och Thor fick vi då också möta Hulken, Black Widow och Hawkeye.

Det är dock inte bara Marvel som har skapat serier om superhjältar som senare har blivit film – även DC har några stora namn på bioduken. En av de kanske mest välkända superhjältarna i Sverige är till exempel Stålmannen, eller Super Man som han heter på sitt originalspråk, och det har genom åren skapats inte mindre än tio filmer om mannen av stål. Den senaste i raden av dessa var Batman v Superman: Dawn of Justice, där Stålmannen mötte en annan av DC:s stora hjältar: Batman. Batman själv har dykt upp i inte mindre än 10 filmer, och ytterligare två har premiär under 2017 och 2018. Tillsammans är med andra ord dessa två hjältar de mest populära på bioduken.

Om du ser fram emot nästa stora film om en superhjälte som kommer på bio, och har bokat biljetter till premiären, är det värsta som kan hända att du skulle råka ut för en förkylning eller någon annan åkomma som gör att du inte kan gå. Då kan du kontakta Specialistläkarna Sergel City, som är en mottagning för öron-näsa-hals i Stockholm. Förhoppningsvis kan de hjälpa dig bli frisk i tid för premiären, så att du kan se din favorithjälte på vita duken.