Att titta på film är bland det mysigaste man kan göra och filmen är en teknik som har många år på nacken. Den rörliga bilden är något som faktiskt har funnits mycket länge. Mot slutet av 1800-talet dök de första rörliga bilderna upp. I början var tekniken inte så utvecklad och antalet bilder per sekund var inte så många. Det gör att det blir ett lite ryckigt intryck när man tittar på riktigt gamla klipp ur både journalfilmer och stumfilmer. Det verkar som om människorna rör på sig i en allt för alltför snabb takt och känslan man får är ganska onaturlig. Allt eftersom så förbättrades tekniken.
Under 1920-talet och 1930-talet skedde olika framsteg och stumfilmen som var helt tyst där mycket av berättandet skedde utan repliker och endast visuellt började mer och mer bytas ut och försvinna. Ljudfilmen var ett naturligt nästa steg och en naturlig utveckling. Ungefär samtidigt började den gamla svartvita filmen att bli uppgraderad och förbättrad till film i alla färger. Tekniken Technicolor gav färg åt filmerna, till exempel. Film i färg var en naturlig utveckling men många klassiska filmer även från 1940-talet är filmade i svartvitt. Två sådana exempel på filmer från den tiden är Citizen Kane och Casablanca.
Under 1930-talet var det bland annat Walt Disney som tog filmen i färg framåt i och med de tecknade filmerna. Tecknade, eller animerade, filmer bygger på samma grundprincip som vanlig film, nämligen att man får till en illusion av rörliga bilder genom att visa stillbilder många gånger efter varandra väldigt snabbt. Precis som en kaffekopp med tryck finns det ofta väldigt starka kulörer i tecknad film. Det mänskliga ögat kan uppfatta ungefär 24 “bilder” per sekund brukar det sägas. Tecknad film visar tecknade bilder efter varandra i oerhört snabb takt. För att spara tid och arbete brukar man endast rita nya karaktärer mot samma bakgrund i många äldre tecknade filmer, vilket gör att man sparar mycket jobb eftersom man endast behöver rita själva karaktärerna. Men trots det blir det mycket jobb med att göra tecknade filmer eftersom så många bilder behövs per sekund. Om man till exempel behöver 24 bilder per sekund så blir det hela 24 multiplicerat med 60 bilder för att göra en ynka liten minuts tecknad film. Det blir alltså 1440 bilder! Många tecknade filmer är betydligt längre än så, ofta kanske runt en timme och tjugo minuter.
Detta kan vara en av anledningarna till att man numera gör mer och mer animerad film med datoranimationer. Lika många bilder per sekund blir det men man gör en modell som man sedan med datorns hjälp rör på och animerar. Varje bild behöver inte ritas för hand. Datoranimerad film fick sitt genombrott under mitten av 1990-talet men tidiga experiment finns från mitten av 1980-talet som visade vad man kunde göra med tekniken. Datoranimationer har även en given roll som specialeffekter i “vanlig” spelfilm.