The Hunger Games

Få kan väl ha missat de spännande böckerna och filmerna i The Hunger Games serien. Historien handlar om en fiktiv dystopi, en värld uppbyggd av tolv samhällen varav distrikt nummer tolv är fattigt och nummer ett är rikt. Landet där allt utspelar sig heter Panem. Huvudstaden i Panem besitter all makt och återfinns i distrikt nummer ett. Varje år arrangeras en tävling i överlevnad och från varje distrikt tvingas två ungdomar på mellan tolv och arton år att delta. Vem som blir tvungen att delta avgörs genom lottning och är en fruktansvärd händelse för distriktets invånare. Av de tjugofyra deltagarna är det nämligen bara en som överlever och som i slutändan också står som vinnare. I det tolfte distriktet bor Katniss Everdeen. När historien tar sin början är hon sexton år gammal och hennes lillasyster Prim är tolv. Det är dags för den årliga tävlingen, som är ett direktsänt evenemang vilket invånarna i distrikt ett älskar. När Prims namn lottas fram tar Katniss genast hennes plats.

De fyra filmerna och verklighetens Hunger Games

Om du gillar actionspäckad film om överlevnad i ogästvänliga miljöer kan The Hunger Games vara något för dig. Serien består av fyra filmer: The Hunger Games, The Hunger Games: Catching Fire ,The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 och The Hunger Games: Mockingjay – Part 2. I huvudrollerna finner vi Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen och Josh Hutcherson som Peeta Mellark. Andra välkända namn i filmerna är Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Julianne Moore och Philip Seymour Hoffman. Den första filmen var en omedelbar succé och drog in 400 miljoner dollar bara i USA. De följande tre filmerna var även de storfilmer som blev älskade runt om i världen. Sommaren 2017 kommer en ny form av hungerspel att ta plats, i verkligheten. Då ordnas Hunger Games i Sibirien. Det är en tävling som kommer äga rum i den sibiriska vildmarken och pågå i hela nio månader. Den som är kvar i tävlingen när de nio månaderna har passerat står som vinnare. Om fler än en finns kvar delas vinstsumman bland de återstående deltagarna. Även här är allting tillåtet och produktionen har låtit meddela att tävlingen fortsätter oavsett om mord eller våldtäkt sker.

De tre böckerna

The Hunger Games släpptes först i bokform och skrevs av den amerikanska författaren Suzanne Collins. Den första boken släpptes 2008, alltså fyra år innan den första filmen hade biopremiär. Böckerna var med andra ord en omedelbar succé. På svenska heter de tre böckerna Hungerspelen, Fatta eld och Revolt. I böckerna får man läsa om både de fasansfulla hungerspelen och de uppror som startar som en följd av dem. I fokus genom hela serien står den modiga Katniss Everdeen, först som deltagare i spelen och senare som en symbol för hopp och överlevnad. Det är nämligen många som är missnöjda i Panem och genom Katniss Everdeen ser befolkningen en chans till en bättre tillvaro. Om du vill ta del utav historien men inte har tid att läsa böckerna eller se filmerna går det också alldeles utmärkt att lyssna på dem. många filmer finns som ljudböcker vilket gör det möjligt för dig att höra hela historien samtidigt som du gör något annat. Varför inte lyssna på en bra berättelse och vika tvätt samtidigt?