Filmen Ad Astra

Ad Astra är en ny film av regissören James Gray. I filmen får vi följa astronauten Roy McBride (som spelas av Brad Pitt). I filmens inledning får han uppdraget att hitta orsaken till en anti-materia källa, som orsakar stora problem över hela jordklotet. Det visar sig att källan är belägen vid planeten Neptun, som även är den plats där hans far tjugo år tidigare försvunnit under en rymdfärd. Fadern spelas av Tommy Lee Jones, och intrigen tätnar när det visar sig att han fortfarande lever.

Titeln Ad Astra

Många som ser filmen ställer sig säkert frågan vad titeln Ad Astra syftar på. Det kommer från latin och översätts ungefär till “Mot stjärnorna”. Detta fungerar relativt väl med filmens genomgående tema, som mer eller mindre är en färd mot en av de mest avlägsna platserna i vårt solsystem. Roy McBride måste bege sig så långt bort det bara går för att ställa sin far mot väggen. En av filmskaparna, Ethan Gross, har i en intervju berättat att orden “ad astra” först fastnade i hans huvud, då han hörde dem i en sång. Det var det progressiva rockbandet The Dear Hunter som spelade och sjöng orden “ad astra per aspera”. Kanske en större mening går att hitta i titeln när man sett filmen, och erfarit Roy Mabrides känslomässiga resa genom rymden, mot stjärnorna.

Snyggt och enkelt

Filmen är oerhört välgjord och som tittare får man inte en lugn stund, det är hela tiden något som driver handlingen framåt. Allting är mycket välgjort, och Brad Pitt som är känd för att synas i snygga kläder är säkert nöjd med kostymavdelningen. Den som vill matcha nivån när man ser filmen, kan hitta snygga märkeskläder från Johnells, till bra priser. I övrigt är själva handlingen filmens svagaste sida, då den är något oklar och relativt enkelspårig. Man får eller inte fördjupa sig i någon av de relationer som byggs upp längs vägen. I korta drag kastas Roy McBride in i ett uppdrag, bokstavligt talat skjuts upp till månen och via Mars ut i rymden. Relationen till fadern och flickvännen som väntar på jorden får ingen som helst fördjupning.

Dissar Star Wars

Brad Pitt berättar i en intervju med Aftonbladet att han känt regissören James Gray sedan 90-talet och att han inte riktigt köper filmer som Star Wars. Enligt honom är det inte trovärdigt med filmer där allt bara är gott eller ont. Dock uppskattar han filmer som “År 2001 – ett rymdäventyr”, Alien-filmerna och Tarkovskij-filmen ”Solaris”. Brad Pitt gör sällan en dålig film och inte heller i Ad Astra, gör han bort sig. I samband med premiären för Ad Astra, är han även aktuell som stuntman i Quentin Tarantinos ”Once upon a time… in Hollywood”. En roll som kanske kommer att räknas som hans allra bästa.