En mycket tacksam berättarstil för en filmregissör att använda sig av är roadmovien. Antalet roadmovies är enormt och det kommer flera nya varje år. I en roadmovie förflyttar sig huvudkaraktärerna genom landskapet under berättelsens gång. De kan förflytta sig med bil, motorcykel, tåg, båt, flygplan eller vad som helst som kan föra dem från punkt A till punkt B. En roadmovie handlar oftast om karaktärernas inre resa samtidigt som de gör en yttre resa. Karaktärerna kommer till insikt om sig själva eller några andra förhållanden under denna förflyttning i rummet.
En roadmovie i bil har flera fördelar för filmberättaren. Handlingen och dialogen sker på ett avgränsat område som i en bilkupé, i ett bås på en diner eller i ett litet rum på motellet. Samtidigt ser rollkaraktärerna det omväxlande landskapet utefter vägen som kan symbolisera deras inre själsliv. Soundtracket i dessa filmer består ofta av vad de olika karaktärerna lyssnar till på bilradion.
Några av filmhistoriens största klassiker är roadmovies, eller vad sägs om till exempel “Bonnie and Clyde” från 1967 med bland andra Faye Dunaway och Warren Beatty, eller “Thelma & Louise” från 1991 med Susan Sarandon och Geena Davis. Den fyrfaldigt Oscarsbelönade “Rain Man” från 1988 med Dustin Hoffman och Tom Cruise i rollerna är ytterligare ett exempel.
Handlingen i Rain Man får tjäna som exempel på vad en roadmovie är. Den skrupelfrie affärsmannen Charles Babbitt, spelad av Tom Cruise, får i början av filmen problem med firmans ekonomi. Han är sekunder från konkurs. Han blir därför lycklig då han nås av budet att hans far har avlidit. Babbitt tänker sig att arvet från fadern ska rädda firman. Behöver ditt eget företag få loss pengar till nödvändiga investeringar kan ni lätt få hjälp hos https://www.capcito.com. Vid uppläsandet av faderns testamente får dock Charles veta att allt utom en bil och några rosbuskar går till hans broder, Raymond Babbitt, spelad av Dustin Hoffman. Denne bror känner inte ens Charles till existensen av. Charles “kidnappar” nu sin bror från det behandlingshem där han bor och beger sig ut på vägarna för att tillsammans med sin bror ta sig från Ohio till Los Angeles. Under resan kommer de båda bröderna nära varandra samtidigt som Charles kommer till självinsikt och omvärderar sitt liv. För denna film skulle, i mitt tycke, även Tom Cruise fått en Oscar. Men hans roll var ju även den en huvudroll, och de delar ju bara ut en Oscar för huvudroll, och en för biroll. Hoffman fick välförtjänt huvudrollspriset, och Cruise hade ju inte en biroll.
Många roadmovies är dramafilmer men det finns en hel del komedier inom genren. Exempel på komiska roadmovies är “Planes, Trains and Automobiles” från 1987 med Steve Martin och John Candy i rollerna. Till och med den gamle Monty Python-räven John Cleese har gjort en väldigt rolig roadmovie, nämligen “Clockwise” från 1986. Ett svenskt roadmovie-exempel är även det en komedi. Den gamla klassikern “Vi hade i alla fall tur med vädret” från 1980 med bland andra Claire Wikholm och Rolf Skoglund får tjäna som dagens svenska exempel. Försök att beta av några roadmovies under våren. Mycket nöje!