Kända biljakter i film

Inget är så klassiskt i en actionfilm som en bra biljaktsscen. Även om tittarna oftast är fullt medvetna om att mycket av det som sker i liknande scener inte skulle vara fysiskt möjligt i verkligheten, kittlar tanken på de höga hastigheterna, på livsfaran och på adrenalinkicken när man kommer undan (eller tar fast skurken). Kanske på grund av detta har biljakter använts i så många filmer att de närmast har blivit en kliché, men det går fortfarande att ha med en biljakt i moderna filmer om man gör det på rätt sätt. Nedan tänkte vi lista några av de mest klassiska biljakterna i modern film, som av en eller annan anledning har fastnat i det kollektiva medvetandet hos människor i allmänhet, och hos filmälskare i synnerhet.

Ägaren till flera av de mest ikoniska bilarna i film någonsin, James Bond, har även utfört en hel rad maffiga biljakter genom sin långa historia på vita duken. Biljakternas intensitet har inte minskat med åren – snarare tvärtom, då en av de mest ikoniska biljakterna kommer från en av de senaste James Bond-filmerna, Casino Royale. Om många andra biljakter blir ihågkomna för de många stunttricken och specialeffekterna, har denna biljakt snarare blivit ihågkommen på grund av avsaknaden av allt det. Jakten är kort, då Bond skyndar efter en bil där Vesper Lynd kidnappats, och får ett abrupt avslut, då hon plötsligt ligger mitt i vägen och Bond hastigt får svänga för att undvika att köra över henne. Till skillnad från många orealistiska biljakter, där förarna hoppar över broar, kör ner för trappor och kraschar med bilen, bara för att stiga ur den helt oskadade, får sig Bond faktiskt en rejäl törn i denna intensiva biljakt.

En biljakt behöver dock inte innefatta två bilar för att den ska vara nervkittlande. För vem minns inte hur Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum flyr i full hastighet från en T-Rex i Jurassic Park? I den biljakten uttrycker Goldblums karaktär sannolikt vad alla som är involverade i en biljakt tänker: ”Must go faster”!

Ytterligare en känd biljakt, med ett mer komiskt slut, hittar man i Tillbaka till framtiden, när Marty McFly flyr på skateboard undan Biff och hans underhuggare, som kör en Ford Super De Luxe cab. Jakten slutar som bekant med att Biff och hans gäng kraschar in i en lastbil fylld med gödsel – kanske ett av de mest tillfredsställande sluten på en biljakt som en biopublik någonsin sett.

Om du själv vill prova på hur det känns att jaga andra bilar i hög hastighet, är bland det närmsta du kan komma (utan att betala multum) att köra gokart och tävla mot dina vänner. Tack vare att man sitter nära marken upplevs hastigheterna som mycket högre än de är i verkligheten, och man kan skapa riktigt actionfyllda bijakter runt banan. Ett bra ställe att köra gokart är till exempel O’Learys i Kista, som faktiskt har Europas modernaste inomhusbana för just gokart. Värm upp med några klassiska filmbiljakter för inspiration, så är det bara att köra som dårar!