Drama, en stor filmgenre

Biobesökare har alltid gillat storslagna epos med påkostade kläder och häftiga miljöer. I denna kategori hamnar ofta krigsfilmer, historiska filmer, science fiction eller sagobetonade epos. Några av dessa listas här:

1900

1900 storslaget epos av Bertolucci. Filmen är på italienska och är filmad 1976. Kända skådisar som kanske inte var så kända när filmen gjordes är Gerard Depardieu, Robert Deniro och Donald Sutherland. Temat är Italien och de förändringar som skedde i landet mellan 1900-1945 och berättas genom att man får följa två olika unga mäns liv. Fascismens uppkomst och kommunismens motreaktion och hur detta påverkade nationen och de två männen. En stark film som är relativt brutal. Utmana dig själv om du är ovan att se filmer på andra språk än svenska eller engelska och se ett mästerverk!

Ran

 

sigrid-gurie-402606

Ett annat storslaget mästerverk är Ran av Kurosawa, dvs en japansk film. Temat är det medeltida Japan och en äldre krigare som överlämnar sitt imperium till sina tre söner. Problem uppstår då sönerna på olika sätt blir berusade av sin makt och deras far får se hur de blir fiender och kämpar både mot varandra och honom själv.