Romantiska filmer

 

Genren med romantiska filmer är stor och har en aldrig sinande publik som vill drömma sig bort en stund. Det finns olika typer av romantiska filmer, men här ligger fokus på verkligt romantiska filmatiseringar av äldre romaner.

Jane AustenJane_Austen_(chopped)

Den brittiska författaren Jane Austen levde mellan 1775-1817 och skrev sex olika kärleksromaner med fokus på den brittiska medelklassens mödor att gifta bort sina döttrar. Hon räknas idag som en av den tidens viktigaste brittiska författare. Att hon dessutom var kvinna var ovanligt då det var svårt för kvinnliga författare att få ge ut böcker.

Det som är anmärkningsvärt vad gäller Jane Austens böcker är att alla, precis alla sex, har blivit film åtskilliga gånger!

Den mest filmade historien är “PrPride_&_Prejudice_(2005)_Bennet_sisters_screenshotide and Prejudice”, Stolthet och fördom på svenska. Två av de mest kända versionerna är den från 1995 med Colin Firth som Mr Darcy och Elisabeth Garvie som Elizabeth Bennet. I versionen från 2005 spelas de två huvudrollerna av Keira Knightley och Matthew MacFaddyen.

Även “Sense and Sensibility”, Förnuft och känsla på svenska, har filmats flera gånger. Kanske den mest kända versionen är den från 1995 med Emma Thompson i en av huvudrollerna.