Filmskurkar

 

En riktigt bra spelad filmskurk är något man kommer ihåg! Här är några klassiker:

  • Dr Blofeldt: En ärkeskurk i de tidigare James Bondfilmerna. Han är ledare för en olaglig organisation och försöker bl.a utpressa hela världen med atombomber. James Bonds ärkefiende.
  • Nurse Ratched: En mycket otäck karaktär i romanen Gökboet som filmats med Jack Nicholson i huvudrollen. Nurse_RatchedSköterskan Ratched är chef över avdelningen på mentalsjukhuset och gör man något emot henne blir man straffad hårt. Namnet Ratched anspelar på ordet “ratchet” vilket är ett verktyg som man kan dra åt bultar med. Symboliken är tydlig då det är precis vad Nurse Ratched gör mot sina medmänniskor. Hon njuter av att plåga dem i sitt lilla rike där hon får bestämma.
  • Darth Vader: Det är svårt att hoppa över denna sci-fiskurk. Hur man än vrider och vänder på honom är och förblir han genom-ond efter att han valde den mörka sidan. Han hade chansen att stanna på de godas sida, men han var inte stark nog att göra det och konsekvenserna blev förfärliga både för honom själv och för den värld han försöker styra över.
  • Häxan i Snövit: Otaliga är filmatiseringarna av den klassiska saga om Snövit, men i alla är den onda häxan, Snövits styvmor, så outsägligt ond och elak att man nästan blir förvånad varje gång man ser det. Hon inser inte att hennes begär efter Snövits ungdom och skönhet inte ger henne det hon vill ha, lycka. Den kommer inte till den som är ond och så brukar det vara i sagans värld.

Filmhjältar i all ära, men utan sina antagonister skurkarna, skulle de flesta filmer inte bli speciellt intressanta.